Fotografové a spokojenost v podnikání v ČR a SK – průzkum 2024

FOTOGRAFOVÉ A SPOKOJENOST V PODNIKÁNÍ V ČR A SK

Tento rok jsem opět provedla průzkum mezi fotografy v České republice a na Slovensku, abych zjistila, jak se vyvíjí jejich situace, zkušenosti a spokojenost ve foto podnikání. Průzkumu se účastnilo 242 fotografů. Jedná se převážně o lidi z oblasti portrétní, svatební, rodinné fotografie – více než 70 % účastněných.

Stejný průzkum jsem dělala i minulý rok. Koho by výsledky z roku 2023 zajímaly, tak článek je tady >>

Pojďme se podívat, jak dopadl rok 2024 👇

Hlavní či vedlejší činnost a délka praxe

Lidé mají focení spíše jako přivýdělek – 66,1 % fotografů uvádí, že fotografování je jejich vedlejší činnost, často kombinovaná s jinou prací, studiem nebo mateřskou.

Příjmy z fotografování

V oblasti příjmů se ukazuje, že skoro polovina fotografů si měsíčně vydělává do 10 000 Kč. Necelých 18 % do 20 000 Kč a 12 % si vydělává až 35 000 Kč. Zbytek se pohybuje v rozmezí od 35 000 do 200 000 Kč, přičemž:

  • 8,3 % (20) fotografů dosahuje příjmů do 50 000 Kč měsíčně
  • 7,9 % (19) fotografů do 80 000 Kč měsíčně
  • 3,7 % (9) fotografů do 100 000 Kč měsíčně
  • 2,5 % (6) fotografů nad 100 000 Kč měsíčně

Měsíční náklady

Pokud jde o měsíční náklady, 42,6 % fotografů uvádí náklady do 5 000 Kč, což by mohlo naznačovat, že mnoho fotografů má relativně nízké provozní náklady. Každopádně při porovnání s předchozím grafem můžeme vidět, že příjmy a náklady jdou opravdu ruku v ruce. To znamená, že čím menší příjmy tím menší náklady a čím větší příjmy tím vyšší náklady.

Čas věnovaný fotografii

Zde už je to velmi různorodé. 33,5 % fotografů se věnuje fotografování 20-40 hodin měsíčně, což zahrnuje přípravy, samotné focení a následnou editaci.

Co se týče spokojenosti s časem věnovaným fotografování, výsledky jsou téměř vyrovnané – zhruba 50 na 50. Podobně to vychází i v grafu při hodnocení spokojenosti s cenou za hodinové focení v porovnání s časem, který tomu fotografové věnují – viz následující odstavce.

Průměrná cena za hodinové focení a spokojenost s časem/cenou za focení

V minulém roce jsem se ptala, zdali fotografové znají svou hodinovku (čistý příjem za hodinu) – většina označila možnost do 500 Kč/hodina. V letošním průzkumu jsem se naopak ptala, kolik si fotografé účtují klientům za hodinové focení. Výsledky můžete vidět viz graf.

41,7 % fotografů je spokojených s touto cenou a 58,3 % ne a potřebovalo by zvýšit cenu.

Při hodnocení poměru mezi časem tráveným focením a celkovým výdělkem 40,5 % fotografů uvedlo, že pracují mnoho hodin za málo peněz. Dále 26 % fotografů je s poměrem hodin a příjmů spokojená a 16,9 % hodnotí, že pracují více hodin než by chtěli, ale za odpovídající výdělek.

Ačkoli většina respondentů uvedla, že jsou spokojeni s časem, který věnují fotografování, a s následným finančním ohodnocením, z grafů vyplývá, že čas investovaný do fotografování často výrazně převyšuje generovaný zisk. Schválně si porovnejte výsledky grafů „Příjmy z fotografování“ a „Čas věnovaný fotografii“. Co myslíte vy?

Ideální cena za hodinové focení

  • Pokud jde o ideální cenu za hodinové focení, největší skupina (31 %) by byla spokojena s sazbou mezi 2 000 – 3 000 Kč a 26,8 % uvedlo 3 000 – 4 000 Kč.

Konkurenční schopnost a dostatek zakázek

Myslím si, že v dnešní době je vzdělávání v oblasti propagace jednodušší než kdy jindy – dostupné jsou bezplatné zdroje na YouTube, inspirativní Instagramové kanály nebo kurzy, jako je můj kurz “Z hobby fotografky profesionálkou.” Doba se bohužel změnila. Před 15 lety možná stačilo být dobrým fotografem a spoléhat na doporučení od zákazníků. I když je i dnes síla recenzí významná, v konkurenci, která stále roste, už to nemusí být dostatečné. Bez aktivní propagace se už neobejdeme.

Zajímavé je, že 12,3 % lidí uvedlo, že nemají tušení, co dělají špatně, a proč mají málo zákazníků. I já jsem se setkala s mnoha talentovanými fotografy, kteří měli nejen skvělé portfolio, ale i správně nastavenou cenotvorbu, strategii, funkční webové stránky a věnovali se i tvorbě obsahu na Instagramu, reels a dalším marketingovým aktivitám. Přesto nebyli spokojení s počtem klientů a často už nevěděli, kde hledat chybu.

Podle mě může být důvodem i takový detail, jako je lokalita, kde fotograf působí. Je rozdíl mezi tím, zda fotograf pracuje v Praze nebo například na severu Moravy. Místní obyvatelé mají jiný přístup, příjmy a pohled na investice do fotografií, což může výrazně ovlivnit poptávku. Příčin může být samozřejmě více a často je obtížné je rozpoznat. Pokud se to týká i vás, doporučuji nejen testovat různé možnosti v praxi, ale také zvážit spolupráci s mentorem nebo odborníkem, se kterým můžete tuto problematiku konzultovat.

FOTOGRAFOVÉ A SPOKOJENOST V PODNIKÁNÍ V ČR A SK

Co si z tohoto průzkumu odnést?

Průzkum a jeho analýza mohou být přínosné zejména pro začínající fotografy, kteří se chtějí pustit do podnikání nebo jsou v prvních letech své kariéry. Z výsledků jasně vyplývá, že většina lidí podniká ve fotografii jako vedlejší činnost – při zaměstnání, na mateřské dovolené nebo při studiu. Mnoho z nich však nedokáže fotografováním vydělat vyšší desítky tisíc korun. Jejich příjmy se pohybují zpravidla maximálně do deseti tisíc korun.

I když se náklady ve fotografii mohou zdát nízké, nesmíme zapomínat na to, že investice do techniky jsou většinou jednorázové, ale významné. Ať už se jedná o koupi nového těla, notebooku nebo doplnění objektivů, tyto náklady je třeba brát v úvahu. Je důležité pracovat na efektivitě, aby se nestalo, že práce, která přinese 6 000 Kč, zabere 30 hodin času. Což je bohužel jen 200kč / 1 hod a PŘED odečtením nákladů! Bohužel, to se stává a vede to k frustraci. To už se můžete nechat zaměstnat v Lidlu a vyjde vás to lépe.

Fotograf by také neměl podceňovat propagaci a marketingovou strategii, která je klíčová pro úspěšné podnikání. Být spokojený v tomto oboru je rozhodně reálný cíl, a s dobře nastavenou strategií si můžete vydělat i přes 100 000 Kč měsíčně.

Mrkněte se na další články jako:

Pokud editujete fotky, pusťte si jako kulisu do sluchátek můj podcast Miluji focení – najdete ho na Spotify, Apple podcast nebo i YouTube . Rozhovory s hosty, osobní rozvoj i konkrétní tipy … to vše tam na vás čeká 😉

Vidíme se taky na Instagramu nebo ve FB komunitě fotografů, kde je už přes 11 000 fotografů.

—–

Přeji všem, aby našli spokojenost v tom, co dělají!

Mějte fajn den,
Vaše Lenka

Autorka značky Miluji focení, lektorka online kurzů Lightroom a Photoshop a vášnivá fotografka Můj příběh si přečtěte tady >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.